Gezondheid

4 Tips voor een vegetarisch dieet

26 sep , 2024  

Is vegetarisch eten of een volledig plantaardig dieet gezond? Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Een vegetarisch eetpatroon kan ook leiden tot het eten van te veel kaas of vleesvervangers met lage Nutri-Scores, en dat is zonde. Met Wereld Vegetarisme Dag op 1 oktober is dit hét moment om stil te staan bij hoe je je vegetarische eetpatroon voedzaam én lekker kunt maken. Want juist een vegetarisch of vegan eetpatroon kan boordevol smaak en voedingswaarde zitten. Wil je weten hoe? Isabel Boerdam, beter bekend als ‘De Hippe Vegetariër’, deelt vier simpele en verrassende tips om van elke maaltijd een groen feestje te maken!

1. Groenten: de onmisbare hoofdrolspeler van elk bord
Waarom zou groente slechts een bijgerecht zijn, als het de hoofdrol verdient? Geroosterde groenten uit de oven, zijn eenvoudig te bereiden en barsten van de smaak. Even op 200 graden voor 30 minuten, en voilà: ze komen er heerlijk gekarameliseerd uit, en je hebt een gezonde en heerlijke maaltijd die je zó op tafel zet! Gezond, kleurrijk en ontzettend smaakvol. Mijn favoriet? Bloemkool en pompoen!

2. Wissel je eiwitbronnen af en verspreid ze slim door de dag
Denk verder dan alleen het avondeten – door variatie aan te brengen in je proteïnen en zo over de dag te verspreiden, houd je je vegetarische eetpatroon voedzaam en interessant. Voeg noten toe aan je ontbijt, peulvruchten aan je lunchsalade en bijvoorbeeld Terra plantaardige biologische groenteburger of de nieuwe Protein Bites van Vivera aan je avondmaaltijd. De maaltijdverrijkers van Vivera zitten bomvol plantaardige eiwitten en vezels. Een volwaardig, lekker alternatief met Nutri-Score A! Zo krijg je de hele dag door eiwitten binnen.

3. Op wereldreis in je eigenkeuken: ontdek gerechten van over de hele wereld!
Of je nu een kruidige Indiase curry maakt, een kleurrijke Libanese mezze serveert of een pittige Thaise noedels bereidt, in veel wereldkeukens hoef je het vlees geen seconde te missen – deze recepten zijn tenslotte van oudsher bedacht om zonder vlees te worden geserveerd. Vaak verrassend eenvoudig om zelf te maken, en boordevol smaak!

4. Kaas: gebruik als extraatje, niet als smaakmaker
Laat kaas niet de hoofdrol opeisen! Kies voor rijke sauzen (zoals een bolognese of curry), aromatische kruiden en knapperige toppings om je gerechten extra pit te geven. Hummus, labneh of gerookte amandelen voegen nét dat beetje extra toe zonder dat je terugvalt op teveel kaas.

Dus, klaar om je vegetarische maaltijden een upgrade te geven? Met deze tips in je achterzak maak je van elke maaltijd een voedzame en smaakvolle. Groenten in de hoofdrol, wereldse smaken in je keuken en voor de perfecte finishing touch: een lekker crunchy nootje erop of de eiwitrijke maaltijdverrijkers van Vivera. Eet smakkelijk! En geniet van elke voedzame hap.

, , , , , , ,

By



Geef een reactie